Coaching bij miskraam

           

 

       Een miskraam overkomt 10 tot 15 procent van de vrouwen.

 

Het rouwproces rondom een miskraam kan heel heftig zijn. 

 

De meeste miskramen vinden binnen die 3 maanden plaats. Veel vrouwen/stellen houden de zwangerschap geheim tot ze die magische 12 weken voorbij zijn.  Als het dan misgaat kun je dit veelal niet delen met je omgeving, want niemand wist überhaupt dat je zwanger was. 

 

Het komt geregeld voor dat familie en/of vrienden niet weten hoe te reageren. Wat zelden of nooit troostend is, zijn opmerkin­gen als,  ach je was nog niet zo ver in je zwangerschap, of je bent nog jong, of het was vast geen gezond baby’tje.  Doordat het vaak moeilijk is om er over te praten, steun of troost te vinden is er daardoor;

 

Amper aandacht voor verdriet bij een miskraam.

 

Soms speelt er helaas ook nog een soort schuldgevoel en schaamte rondom een miskraam. Dat gevoel is te verklaren, het gebeurt nl. in jouw lichaam en het is heel ongrijpbaar. Het is ook een rotwoord; miskraam, alsof er iets mis met je is. Het zou reëler zijn als we het verliesgeboorte noemen. 

 

Jij en je partner gaan misschien beide anders om met het verlies. Verdriet en (soms ook) boosheid wisselen elkaar af.  Dat kan heel verwarrend zijn. Zo'n rouwproces doet ieder op zijn eigen manier en kan echt wel een jaar of langer duren.  

 

Als je het gevoel hebt (samen) vast te lopen in het verwerkingsproces, kan het helpen om er met een externe over te praten.