Yin Yoga

 

Yin yoga is een zachte, langzame, meditatieve vorm van yoga. Houdingen worden voor langere tijd vastgehouden, meestal 3-5 minuten. Hierdoor ontstaat er een (lichte) weerstand in de gebieden waarvoor de houding bedoeld is.


De spieren ontspannen zoveel mogelijk, mede met behulp van props om het lichaam te ondersteunen. Door deze lange duur en ontspanning treedt er effect op in de dieperliggende delen van het lichaam en wordt het bindweefsel gestimuleerd, dat zich bevindt rondom bv. spieren en gewrichten. Als je weer uit de houding komt is het tijd om na te voelen wat een houding met je lichaam gedaan heeft.

 

Waar is yin yoga goed voor?

 

Een yin yogales is dus goed voor gewrichten, bindweefsel, ligamenten en botten, en kalmeert het zenuwstelsel. Yin yoga stimuleert ook je energetische lichaam, doordat bepaalde meridianen worden gestimuleerd in de houdingen.


Yin yoga is een fantastische vorm van yoga als tegenhanger van de drukte die we allemaal dagelijks ervaren. Doordat een houding voor langere tijd wordt aangehouden is er tijd om grenzen te ontdekken, stil te worden en dieper te voelen wat er is in het lichaam. Er is focus op mindfulness en ademhaling in de houdingen, waardoor enige opgekomen weerstand geobserveerd kan worden.

 

De stilte en zachtheid kunnen je dus heel erg bij jezelf brengen en je hebt tijd om te zien welke inzichten er soms naar boven komen. Tijd om te oefenen met compassie voor jezelf en jouw proces. Tijd om te luisteren naar jouw lichaam en naar wat het nodig heeft.

 

Restorative Yoga

 

Restorative Yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’. En hiermee wordt bedoeld dat je met deze yoga het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. En dit kan hard nodig zijn na, of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting.

 

Je lichaam kan veel meer dan je denkt, alleen moet je het wel de rust en oefening geven die het nodig heeft.

 

Restorative Yoga wordt gekenmerkt door:

  1. Het lang (minimaal 10 minuten) aanhouden van de yogahoudingen,
  2. De focus op je ademhaling tijdens de houdingen, waardoor het heel meditatief wordt,
  3. Het volledig ontbreken van inspanning bij de yogahoudingen,
  4. Het veelvuldig gebruik van diverse hulpmiddelen, zoals bolsters, kussentjes en dekentjes,
  5. Veelal liggende en af en toe zittende yogahoudingen.

 

Wanneer is deze fijne yoga goed voor jou?

Onder andere in de volgende situaties is het goed om Restorative Yoga te gaan volgen:

  • Als ondersteuning bij chronische fysieke klachten,
  • Als je veel stress hebt (gehad)
  • Als je een medische ingreep, bevalling achter de rug hebt, of geblesseerd bent geweest,
  • Als je behoefte hebt om je eens volledig te ontspanning in jouw drukke leven met werk, gezin etc.

 

 

Wil je yoga uitproberen, boek dan eens 2 proeflessen.